Berapa kerap anda patut tukar minyak enjin kereta


Setiap enjin kereta memerlukan minyak melainkan kereta elektrik, tetapi bukan sebarang minyak akan berfungsi dengan baik. Enjin moden direka bentuk dan dibina mengikut piawaian yang tepat dan memerlukan minyak enjin yang memenuhi spesifikasi industri dan pembuat kereta yang sangat khusus untuk memastikan hayat perkhidmatan yang panjang. 

tuang minyak hitam kereta


Kegagalan menggunakan jenis minyak dan jadual waktu tukar yang betul maka tiada jaminan lagi untuk kereta baru anda


Selang waktu tukar minyak hitam kereta

Bergantung pada umur kenderaan, jenis minyak dan keadaan pemanduan, selang waktu tukar minyak enjin/minyak hitam adalah berbeza-beza. Dahulu adalah perkara biasa untuk menukar minyak setiap 5000km, tetapi dengan pelincir moden kebanyakan enjin hari ini telah mengesyorkan selang penukaran minyak ialah 8000 hingga 12000km.

 Lebih-lebih lagi, jika enjin kereta anda memerlukan minyak pelincir sintetik penuh, ia mungkin pergi sejauh 25000km sebelum servis. <sumber>


Gambar minyak pelincir kereta Petronas


minyak enjin kereta baru dengan pengesan automatik

Kebanyakan kereta baharu dilengkapi dengan sistem pemantauan hayat minyak yang secara automatik menentukan masa pertukaran minyak diperlukan dan memberitahu anda dengan amaran pada panel instrumen.

Tidak semua kereta mempunyai pengesan hayat minyak. Kenderaan Toyota terkini datang dengan sistem pemantauan hayat minyak asas. Dengan memantau paras minyak, suhu minyak dan kilometer yang dipandu, anda akan mendapat makluman di papan pemuka memberitahu bila anda perlu untuk menukar minyak enjin yang lain.

Setiap kali anda menukar minyak kereta anda, juruteknik servis harus reset semula sistem pemantauan hayat minyak. Jika anda menukar minyak sendiri, anda boleh menetapkan semula sistem dengan mengikut arahan dalam buku manual pemilik

Gambar cara reset meter minyak enjin kereta
Minyak nampak hitam betul

Tunggu bila nampak warna minyak hitam betul baru nak tukar adalah salah, jadi perlu ikut jadual yang tepat. Kebanyakan pembuat kereta mengesyorkan penukaran minyak setiap 12 bulan, apapun mengekalkan paras minyak yang betul boleh membantu anda mengelakkan pembaikan kereta yang mahal; haus atau kerosakan enjin akibat paras minyak rendah, dan ini tidak akan dilindungi oleh waranti kereta baharu anda. 

Ambil perhatian bahawa jika anda tidak kira sangat perjalanan kereta anda, selalu jalan jauh tanpa henti, selalulah check minyak hitam kerana sistem kadangkala tak boleh pakai.


Kredit image : Photo by Daniel Andraski: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-hand-pouring-oil-to-engine-13065700/


© all rights reserved
made with by templateszoo