Honda Mencapai Perjanjian Strategik dengan TSMC untuk Bekalan Cip Stabil

Matlamat Honda untuk memiliki EV dan kenderaan sel bahan api mewakili 100% jualannya menjelang 2040 adalah sasaran utama

 Honda Motor Co telah mengumumkan perjanjian kerjasama strategik dengan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) untuk mendapatkan bekalan semikonduktor yang stabil. Honda merancang untuk membina hubungan langsung dengan pengeluar cip untuk memastikan bekalan cip yang stabil jangka panjang. 

kereta honda merah


Cip adalah komponen penting dalam pengeluaran pelbagai peranti elektronik, termasuk kereta. Semikonduktor digunakan dalam pelbagai aplikasi automotif, seperti stereng kuasa, kawalan enjin, sistem bantuan pemandu lanjutan (ADAS) dan sistem infotainmen. 

Kekurangan semikonduktor telah menjadi cabaran besar bagi kebanyakan pembuat kereta, termasuk Honda, kerana ia telah mengganggu jadual pengeluaran mereka dan mengakibatkan kehilangan jualan.

Honda juga merancang untuk mengeluarkan model kenderaan elektrik (EV) bersaiz sederhana hingga besar di Amerika Syarikat pada 2025 yang dibina dengan platform seni bina "elektrik dan elektronik" baharu syarikat itu dan bertujuan menjadikan EV dan fuel cell vehicles mewakili 100% kenderaannya jualan menjelang 2040. Syarikat sedang mempertimbangkan untuk meningkatkan hasil EV dengan mengenakan bayaran untuk perisian dan perkhidmatan digital.

Sumber: https://www.thestar.com.my

Photo by Javon Swaby


Lebih banyak siaran menarik - lawati Halaman Depan blog ini !
© all rights reserved
made with by templateszoo