Cara kenal Minyak hitam terbaik sekali untuk motor anda, DULU KINI SELAMANYA

banyak miyak hitam motor di luar sana, pilih yang SAE 30 atau 10w 30 ini minyak hitam terbaik di Malaysia...beli disini
Gambar minyak hitam motor
Cara memilih minyak hitam terbaik untuk motor 


Di syorkan guna minyak hitam dari pengeluar motosikal anda, jika mahu memilih perlu baca lebal pada botol minyak itu sebelum beli samada ia sesuai atau tidak untuk motor anda. Fungsi minyak enjin 4t lebih dikenali sebagai minyak hitam adalah cecair likat untuk melancarkan pergerakan komponen-komponen dalaman dan menyejukkan enjin. 

Selain itu ia juga membantu meminimumkan geseran kasar antara komponen yang boleh menyebabkan kehausan awal. Oleh itu memilih minyak hitam terbaik sekali untuk  motor  anda adalah satu tindakan yang bijak.

Minyak yang menjamin ketahanan enjin dan juga dapat meningkatkan prestasi enjin adalah yang sepatutnya digunakan.

Jadi macam mana sebenarnya cara memilih minyak 4t enjin ini yang memenuhi kreteria tersebut sedangkan bermacam jenis minyak hitam yang ada di pasaran berlumba-lumba mengistiharkan yang kepunyaan masing-masing adalah yang terbaik.


Senarai jenama minyak hitam motor pilihan ramai1. Petronas

2. Motul murah

3. Castrol cicak

4. Shell

5. Mobil 1

6. 4t scooter


*Penulisan panjang pilih saja salah satu dari senarai jenama minyak di atas jika tak ada masa baca

Gambar minyak hitam Shell Long & Power

Adalah pening bagi kita sebagai pengguna motor melihat ciri minyak hitam terbaik sekali di antara yang terbaik.Jadi hari ini admin ingin kongsikan sedikit pengetahuan yang admin ada untuk dijadikan sebagai panduan  memilih pelincir enjin untuk motor anda sendiri akan menjadi lebih mudah.
 

Bagaimana cara memilih minyak hitam motor yang bagus?

Percayakah anda pada setiap kata pengeluar minyak hitam itu?

Semestinya sebagai pengeluar produk mereka mahukan hasil buatan mereka laris dipasaran jadi tidak heran kata-kata seperti ini "minyak hitam berprestasi tinggi" pada label minyak mereka.Harga RM 8 pun tetap berprestasi tinggi katanya..:)

Admin mahu kongsikan 3 tips memilih minyak hitam untuk motor  yang tak seberapa ini berdasarkan pendapat admin sahaja dan bukan fakta tetap ya..lanjutkan


Makna Kod viscosity pada botol minyak hitam


Memilih minyak hitam untuk kereta, motor atau kenderaan lain, dua hal yang perlu diperhatikan yang pertama kod viscosity dan kedua kod piawaian Api dan Jaso, yang dilebal pada botol minyak hitam itu. 

Kod viscosity seperti 10w 30 atau SAE 40 ini sebenarnya ialah kod yang menunjukkan kelikatan minyak itu(viscosity grade)  samada cair atau pekat

10w 30,minyak dengan 2 kod ini dikenali sebagai Multi Gred dan SAE 40 ialah Single Gred.SAE 40 adalah lebih pekat dari SAE 30 lebih pekat dari SAE 20 dan seterusnya.

Kod-kod ini kita akan pilih untuk mengikut kesesuaian jenis enjin dan faktor iklim setempat.

 Sesebuah enjin itu contohnya motor enjin 4 lejang manual, motor scooter automatic atau enjin 2 lejang dicipta berlainan struktur enjin yang membuatkan aliran pelincir juga berbeza. Jika enjin banyak halangan untuk sampai ke top ia perlukan minyak lebih cair. 

Pelincir yang lebih likat adalah lambat mengalir namun berdaya memberi lebih ketahanan pemakaian komponen enjinGambar minyak 4t Yamalube
Satu lagi, kelainan iklim setempat juga faktor kenapa perlu memilih minyak yang bersesuian. Rasanya masalah ini di Malaysia tidaklah perlu dirisaukan sangat, sebab kita tak ada musim sejuk. Kita boleh pakai minyak single Gred contohnya SAE 30.  Dan 10w 30 adalah sama kelikatan semasa suhu operasi enjin bagi SAE 30, bezanya Multi grade lebih cair diawal enjin hidup. 
Gambar graf viscosity minyak hitam


minyak 4t Multi-grade 


Multi Gred ialah minyak yang telah ditambah bahan Vii untuk merangsang minyak itu ketika suhu enjin mulai panas supaya minyak itu kekal likat.

Minyak yang asalnya minyak cair ini akhirnya bertindak-balas menjadi pekat mengikut kod angka selepas 'W', 30 misalnya.

Kod-kod minyak hitam ini sebenarnya ada di rekod di dalam sebuah jadual mengenai kecepatan alirannya pada suhu operasi enjin.Ia di uji dengan menggunakan mesin penguji Viscometer.

Jadual ujian

Sumber jadual:http://www.upmpg.com/

Ciri-ciri  minyak hitam motor yang bagus bagi enjin

Sekali lagi, amatlah penting untuk kita pastikan enjin mendapat perlindungan secukupnya semasa ia mula beroperasi atau setelah operasi. Ciri-ciri minyak yang bagus adalah yang memenuhi kreteria dibawah:

Aliran minyak yang cepat semasa permulaan enjin di hidupkan adalah dapat mengelakkan geseran kasar pada komponen enjin,dua besi yang bergesel akan mengakibatkan haus pada permukaan kedua-duanya jika tanpa pelincir.

Komponen seperti Chamshaft yang berada pada jauh di atas Head Cylinder perlu diberikan pelincir secepat mungkin jika mahu ia kekal lama bertahan dari  berlaku haus.Pada enjin 4 lejang ia menggunakan pam untuk mengalirkan minyak hitam ke bahagian paling atas enjin melalui rongga kecil.Jika minyak itu berat maka lambatlah pergerakannya.

Oleh kerana faktor ini, adalah kelebihan buat minyak Multi-Grade.


Gambar minyak hitam motul
menjaga piston dan ringPada omboh(piston) dan  gegelang omboh amat perlu kekal basah setelah enjin dimatikan dan dihidupkan semula.Selaput minyak yang kuat di antara piston dan dinding Block Cylinder dapat menghindar pergerakan kasar di antara kedua-dua komponen itu.


mendapat cengkaman clutch 


Motor gear manual  dilengkapi  clutch dan biasanya untuk enjin motor komersil adalah menggunakan sistem clutch basah.Maknanya Clutch berada di dalam takungan minyak hitam.

Satu hal yang kurang baik dengan sistem clutch jenis ini ialah apabila berlaku kegelinciran/hilang cengkaman pada putaran enjin tinggi jika minyak terlalu menebal.Jika terlalu tipis pula akan menyebabkan clutch cepat haus.

meningkatkan kuasa enjin


Clutch hilang cengkaman adalah salah satu punca motor  hilang kuasa dan silap guna minyak hitam agak minimum pada kes ini tapi tetap berlaku.

Jangan lupa juga komponen-komponen enjin yang lain seperti Gearbox,Bearing  juga perlu diberi perhatian.Kelancaran pertukaran gear dan kuasa enjin  memberi kita lebih senang dan seronok menunggang.


Kod JASO atau APi


Untuk menjamin minyak berkualiti ialah sekurang-kurangnya minyak itu ada salah satu label dari pihak APi atau JASO.

American Petroleum Institute (API) atau JASO kedua-duanya ialah badan penyelidikan pelincir enjin.mereka menilai sifat-sifat kimia dan fizikal menggunakan kaedah ujian bangku serta ujian sebenar enjin berjalan untuk mengukur enapan pencemar,pengoksidaan,pemakaian komponen, penggunaan minyak, deposit omboh dan ekonomi bahan api.

Tidak mahu mengikut saja, Jepun Piawaian Automotive Organization (JASO) telah mencipta set mereka sendiri prestasi dan standard kualiti untuk enjin petrol yang berasal dari Jepun.


Bagi enjin petrol empat lejang, standard JASO T904 digunakan, dan amat relevan dengan enjin motosikal. 

The JASO T904-MA dan MA2 standard direka untuk membezakan minyak yang diluluskan untuk digunakan klac basah, dengan pelincir MA2 mencapai prestasi menahan geseran yang lebih tinggi. 

JASO T904-MB standard menandakan minyak tidak sesuai untuk digunakan klac basah, dan oleh itu digunakan dalam skuter dilengkapi dengan penghantaran terus berubah-ubah. Penambahan pengubah geseran kepada minyak JASO MB boleh menyumbang kepada penjimatan bahan api yang lebih besar dalam aplikasi ini.


Bagi enjin petrol dua lejang, yang JASO M345 (FA, FB, FC, FD) standard digunakan,  dan ini merujuk terutamanya kepada abu yang rendah, pelinciran, detergency, asap rendah dan menyekat ekzos.
Lagi baca tentang minyak 2t


Piawaian ini, terutamanya JASO-MA (untuk motosikal) dan JASO-FC, direka untuk menangani isu-isu minyak-keperluan yang tidak dinyatakan dalam kategori perkhidmatan API. Salah satu unsur yang standard JASO-MA adalah ujian geseran direka untuk menentukan kesesuaian untuk penggunaan klac basah.  Minyak yang memenuhi JASO-MA dianggap sesuai untuk operasi klac basah. Minyak dipasarkan sebagai motosikal khusus akan membawa label JASO-MA.


Tanya kawan pakai minyak hitam apa untuk keputusan positifGambar minyak pelincir


Teori hanya untuk memahami dan praktikal adalah keputusan yang sebenar.Ini adalah langkah terbaik untuk mencuba   minyak hitam jenis lain pada motor anda iaitu bertanya kepada individu yang sudah pernah mencuba minyak itu baik mekanik atau pada kawan-kawan.

Perkara ini dapat mengelak dari kesilapan memilih minyak yang membawa kepada hilangnya kelancaran gear,enjin bunyi bising juga hilang kuasa.

 

Minyak hitam recommended 


Gambar minyak pelincir scooter hondaHanya kepada pengguna extreme yang mahukan kelainan pada prestasi enjin,anda sila jangan abaikan faktor yang diterangkan di atas.

Apa pun sebagai pengguna motor biasa tidak usahlah pergi terlalu jauh untuk menilai sesuatu jenis minyak hitam yang digunakan pada motor  kita itu hanya cukup berpandukan saranan (recommended)  pengeluar kerana mereka lebih memahami kehendak enjin yang mereka bina itu.

Mereka sentiasa membangunkan rekacipta mereka dengan pelbagai ujian dan kajian supaya struktur enjin yang dibina seiring dengan  kepenggunaan minyak hitam.Hanya langkah mudah sebagai pengguna ialah rujuk kepada pengeluar.

Sebagai contoh motor Honda gunakan minyak pelincir  Honda, Yamaha dengan Yamalube, Kawasaki dengan minyak sendiri.

Lebih banyak siaran menarik - lawati Halaman Depan blog ini !
© all rights reserved
made with by templateszoo